Niet machines, maar mensen innoveren
Innovatie
Bedrijven die ‘sociaal innovatief’ bezig zijn – op een nieuwe manier werken en managen – ...
Lees verder
Vierkante meter van professionele invloed
U kent het misschien wel. Er doet zich een situatie op het werk voor en u besluit af te wachten. Nu mag de ander eerst. Het resultaat is dat er niets gebeurt. Gemiste kans.
Kenmerken van sociale innovatie is dat iedereen die een vak heeft geleerd zijn of haar kwaliteiten inzet. Niet afwachten, maar oplossingen en alternatieven bedenken. Iedere zorgprofessional heeft zijn professionele vierkante meter van invloed. Iedereen. Jij bepaalt zelf welke vakliteratuur je tot je neemt, welke interventies je inzet en welke bejegening je kiest. Zomaar een paar voorbeelden.
Voorheen waren we gewend om ‘Angelsaksisch’ te organiseren. Je leidinggevende gaf je een opdracht en die voerde je uit en op basis daarvan kreeg je je salaris. De tegenhanger is ‘Rijnlands’ organiseren. Dat wil zeggen dat iedereen in een organisatie bijdraagt en mensen uitgedaagd worden om mee te denken. Naast een maandelijks salaris levert het ook elke dag een plezierige werkomgeving op welke inspireert en uitdaagt.
Achmea heeft eens uitgerekend wat het de samenleving kost als we niet met plezier werken: dat loopt op tot €15 miljard. Daar staat tegenover dat het bedrijfsresultaat groeit tot 40%. Een win-win situatie dus. Hoger rendement en iedereen plezier in zijn werk.
Een utopie waar alleen optimisten in geloven? Ik betwijfel dat. Mijn persoonlijke ervaring is in ieder geval anders. Elke professional die ik spreek en vraag naar zijn/haar drijfveer heeft een idee over hoe het beter kan. En het blijkt op allerlei plaatsen in de wereld te ontstaan. Zo zag ik een documentaire van Ricardo Semler en zijn verhaal hoe hij zijn organisatie in Brazilië omvormde: Inspirerend.
Loading images...